DNVGL.BE

Breadcrumbs

De ISO 22000:2018 is gepubliceerd: wat zijn de verschillen?

SHARE:
PRINT:
Ice cream processing line
De vernieuwde norm voor voedselveiligheid ISO 22000:2018 is gepubliceerd. Lees hier wat er gaat veranderen?

Op dinsdag 19 juni heeft de International Organization for Standardization (ISO) de definitieve versie van de ISO 22000:2018 voor voedselveiligheid uitgegeven. Hiermee is de driejarige transitieperiode van start gegaan voor ISO 22000-gecertificeerde organisaties. Met deze publicatie is de grondige revisieperiode voor de ISO 22000 afgerond. De ISO 22000:2018 is de eerste revisie van de norm sinds de 2005-versie. De nieuwe ISO 22000 is nu geupdate met ISO’s High Level Structure (HLS) en is aangepast aan de voedselveiligheidsuitdagingen waar organisaties vandaag de dag mee te maken hebben.  

Transitieperiode tot 19 juni 2021 

Gecertificeerde organisaties moeten de overstap naar de 2018 versie gemaakt hebben voor 19 juni 2021. Na deze datum vervalt de geldigheid van alle ISO 22000:2005-certificten. “Het landschap voor voedselveiligheid en voedselketens is aan het veranderen. De veranderingen in de norm zijn een gevolg van alle ontwikkelingen op zakelijke gebied, internationale handel en digitalisering van de laatste jaren. Hiermee is er een grote stap gezet op het gebied van voedselveiligheid, de norm is hier een ijzersterk framework voor,” zegt Ingunn Midttun Godal, global food & beverage manager in DNV GL – Business Assurance. “Hoewel de principes van de vorige ISO 22000-norm nog steeds herkenbaar zullen zijn, zijn er ook veel verschillen zichtbaar, deze komen voort uit de HLS en de huidige uitdagingen specificiek voor voedselveiligheid. We raden gecertificeerde organisaties aan om niet te lang te wachten met de voorbereidingen. Maak u vertrouwd met de wijzigingen, zoek de zwaktes in je voedselveiligheidsmanagementsysteem en bereid de veranderingen goed voor.”, aldus Godal. 

De voornaamste wijzigingen in ISO 22000:2018
ISO 22000:2018 is opgebouwd volgens de ISO High Level Structure (HLS), de uniforme hoofdstructuur voor alle ISO-normen. Doordat de norm dezelfde structuur heeft als andere veel toegepaste ISO-normen, zoals ISO 9001 en ISO 14001, is deze gemakkelijker te integreren met andere managementsystemen. Gebruikers die vertrouwd zijn met ISO 22000:2005 zullen merken dat de meeste eisen van ISO 22000:2005 worden voortgezet in ISO 22000:2018. Er zijn echter enkele nieuwe en herziene eisen. Sommige wijzigingen vloeien voort uit de HLS, maar er zijn er ook een paar die specifiek zijn voor voedselveiligheidsmanagement.

Een gestructureerde aanpak om naar ISO 22000 over te stappen 

DNV GL is een geaccrediteerde certificerende instelling voor ISO 22000 en ondersteunt organisaties om de overstap naar de nieuwe ISO 22000:2018 norm zo soepel en effectief mogelijk te laten verlopen. 

DNV GL kan u bij de implementatie ondersteunen
  • 1-daagse conversietraining ISO 22000:2018
  • Gap-analyse: een beoordeling van uw managementsysteem in het licht van de in de nieuwe norm gestelde eisen, om hiaten te identificeren die aangepakt moeten worden. Dit levert nuttige input voor uw proces om aan de nieuwe norm te voldoen. Het detailniveau van de evaluatie kan op uw behoeften worden afgestemd.
  • Transitieaudits en benchmarkingtools. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

ISO transitiepakketten DNV GL heeft ISO 22000 transitiepakketten opgesteld. 

Als gecertificeerde organisatie bepaalt u zelf in welke mate u ondersteuning nodig heeft bij de overstap. De volgende pakketten zijn beschikbaar: Start, Develop, Implement. 

• Zelfstudiemateriaal, door middel van van webinars, e-learning, onze handleiding, een online checklist om uzelf te beoordelen en klassikale trainingen, aangepast aan uw behoeften. 

• Een gap-analyse van uw huidige mate van gereedheid. 

• Transitie-audits en benchmarking tools.